Bahan
keladi dibuang kulit, direbus dengan asam keping sehingga lembut
Bahan untuk dimesin :-
3 ulas bawang merah
sedikit belacan
6 tangkai cili kering / boleh tambah kalau suka pedas
Lain-lain bahan yang diperlukan
1 batang serai diketuk
4 ekor ikan direbus dan ambil isinya
Asam keping secukupnya
sedikit kunyit
Garam secukupnyakeladi
Cara
1) Bahan-bahan yang telah dimesin dicampur dengan sedikit serbuk kunyit dan air kemudiannya direbus / dipanaskan
2) Masukkan serai, isi ikan dan asam keping
3) Masak biar mendidih
4) Akhir sekali masukkan keladi
Sumber Resepi : Mak Cik
Masakan : Mak Cik
CORETAN
Di sebelah Utara tanahair, asam pedas rebus keladi ini memang terkenal, kalau di Selatan tanah air, asam pedas ditumis dengan minyak, pun sedap juga. Saya belajar memasak kedua-duanya sekali. Ada juga di antara asam pedas rebus, ikannya dimesin agak halus dan dimasukkan bersama keladi dan dimakan bersama nasi ulam. Sebut nasi ulam terasa pulak malam-malam buta ni nak makan...jom cari ulam!!!!