Bahan
2 batang terong
sedikit ikan bilis digoreng garing
2 tangkai cili hidup
10 tangkai cili padi
sedikit belacan
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit perahan air asam jawa
Cara
1) Cili hidup, Cili padi, belacan, bawang merah, bawang putih ditumbuk halus / dimesin
2) Terong dipotong dan digoreng sehingga agak kuning
3) Tumis cili ( bahan no.1 ) dengan minyak
4) Masukkan sedikit air dan kacau
5) Masukkan garam gula secukupnya
6) Masukkan sedikit air perahan asam jawa
7) Anda juga boleh masukkan 1 sudu besar kicap manis sekiranya anda suka
8) Akhir sekali tutup api, biarkan sejuk sebelum memasukkan ikan bilis dan terong ke dalamnya.
Sumber Resepi : Tok
Masakan : Mak Cik