Bahan
2 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh soda bikarbonat
3 sudu besar gula ( tambah atau kurangkan gula sekiranya anda suka)
2 ulas bawang merah diracik
Garam secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Cara
1) Masukkan soda bikarbonat dalam tepung dan digaul rata
2) Masukkan air dan bancuh jangan terlalu pekat, biar cair sikit supaya adunan tidak keras. Anda boleh cuba goreng dulu sedikit, jika adunan yang dimasukkan ke dalam minyak panas naik dan kembong , cucur anda lembut.
3) Masukkan gula , serbuk kunyit dan bawang dan kacau sebati. Biarkan seketika ( lebih kurang 15 minit ) sebelum digoreng dengan minyak yang panas.
CERITANYA
Kalau sebelah petang pastinya kami akan sediakan kuih , paling simple dan mudah kalau dah tidak ada bahan untuk dimasak, cucur manis inilah pilihan terakhir. Dicicah pula dengan mayonaise dan sos cili, dengan minuman teh tarik atau kopi pekat, tak cukup sepinggan.