Bagi anda yang tidak begitu gemar makan buah durian, anda boleh cuba menggunakan isi durian yang disimpan lebih kurang 2 atau 3 hari , tapi ambil isi yang agak manis dan elok dan simpan untuk beberapa hari di dalam peti sejuk untuk dibuat tempoyak.
Bahan-bahan
1) Isi durian ( disimpan sekurang-kurangnya 3 hari atau lebih , baru ada rasa mcm masam-masam manis...tu yang menyedapkan masakan )
2) Cili kering yang telah diblend bersama 2 ulas bawang merah. Kalau nak blend sekali dengan serai dan bahan-bahan lain pun boleh
3) Sedikit kunyit hidup
4) Sebatang serai
5) Garam secukup rasa
Cara-cara
1) Blend serai, kunyit hidup, bawang merah
2)Masukkan dalam periuk dan masukkan tempoyak dan air kemudian rebus hingga masak.
3) Masukkan ikan untuk seketika dan bolehlah dihidangkan
2)Masukkan dalam periuk dan masukkan tempoyak dan air kemudian rebus hingga masak.
3) Masukkan ikan untuk seketika dan bolehlah dihidangkan
CELOTEH
Minggu sebelum tu saya pergi rumah sepupu, Mak cik masak tempoyak dengan ikan kembung. Tinggal 2 ekor , berebut-rebut dengan sepupu meratah. Jadi minggu berikutnya Pak Cik dapat banyak ikan masa pi pancing dan bermacam-macam jenis ikan pulak tu. So saya teringin sangat nak makan jadi kami buat masak tempoyak dan kami masukkan semua jenis ikan seperti, gelama, ikan merah, ikan sembilang dalam masakan tersebut. Disebabkan saya yang teringin-ingin sangat nak makan, so saya lah yang masak. Lepas masak mesti kena merasa , sedap dah memang sedap. Rasa kali pertama , rasa pulak kali kedua...lepas tu sepupu pun kata..aiik kakak merasa ke? makan ke?. Saya pun jawab ...kena rasa sekurang-kurangnya 2 pinggan baru confirm cukup garam ke atau ada kekurangan tempoyak boleh tambah lagi. Dipendekkan cerita buatlah ye ..memang sedap...Sihat pun sihat sebab rebus saja tak guna minyak pun.