Monday, July 8, 2013

Sambal Terung Belanda

Pernah anda mencuba sambal terung belanda dengan ikan bilis?? 



Hari ini saya masak sambal terung Belanda dengan ikan kering sebab cari punya cari, ikan bilis tak jumpa-jumpa. Lebih sedap sambal terung Belanda ini dimasak dengan ikan bilis. Walaubagaimanapun cubaan saya  masak dengan ikan kering sedap juga.





Bahan-bahannya

1. Ikan bilis (digoreng garing)
2. Terung belanda (dibelah tengah / kalau anda rajin dan digoreng hingga masak )
3. 2 tangkai cili besar
4. Cili padi ( ikut suka , kalau nak pedas letak banyak sikit )
5. sedikit belacan dan 1 ulas bawang merah
6. sedikit perahan air asam jawa
7. Gula dan garam secukup rasa
8. 1 labu bawang besar

Caranya

1. Tumbuk / mesin cili besar, cili api, belacan dan bawang merah hingga agak lumat
2. Tumis bahan di atas dengan sedikit air sehingga masak
3. Masukkan garam, gula dan perahan asam jawa secukup rasa
4.  Masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat
6. Bila sudah masak biarkan sejuk seketika dan masukkan ikan kering dan terung Belanda.



CELOTEH

Adalah lebih enak menggunakan cili padi dan cili hidup dari cili kering. Pertama kali masak dengan ikan kering, boleh tahan juga tapi ikan bilis lebih sedap rasanya. Good Luck !!