Wednesday, December 17, 2014

KERABU MEMPELAM




BAHAN-BAHANNYA

3 biji buah mempelam yang diparut memanjang
4 biji tomato di potong agak nipis
2 biji bawang besar dipotong nipis
3 sudu besar kerisik
10 biji cili padi ( ikut suka kalau tak nak pedas boleh kurangkan)
1 biji cabai / cili besar  
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakannya

1. Semua bahan di atas digaul sehingga sebati dan boleh dihidangkan


CORETAN

Kerabu ini disediakan semasa kami berada di rumah maksu Ton menanti ketibaan keluarga pihak lelaki menghantar wang hantaran. Saya hanya membantu memotong bawang sehingga menangis-nangis dibuatnya...pedih biji mata,,,hemmm. Bila dah selesai saya sempat merasa keenakkan kerabu ini. Memang sedap, terasa 3 (M) masam, manis dan masin.Untuk pengetahuan bakal mak mertua pun puji sedap.