Wednesday, October 23, 2013

Rendang Itik Dengan Betik


1 ekor itik 

Bahan A ( Ditumbuk dan dicampur dengan rempah daging serta kerisik )

4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan B ( Ditumis )

2 ulas bawang merah ( diricik )
2 ulas bawang putih   ( diricik )
1/2 inci halia dipotong memanjang
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih

Bahan C

3 sudu besar kerisik

Ambil sebelah biji buah betik yang tidak terlalu masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara

1) Tumis bahan B sehingga masak / garing
2) Masukkan bahan A dan tumis hingga pecah minyak
3) Masukkan santan dan daging itik
4) Masukkan buah betik
5) Biar sehingga semuannya empuk dan siap untuk makan tengahari

CORETAN

Hari ini Kak Cik (sepupu) saya akan memasak rendang daging itik bersama buah betik. Pertama kali  mencuba makan rendang dengan buah betik, kalau dengan ubi kentang atau ubi keledek dah biasa sangat. Tak sabar menunggu sehingga masak. Oleh kerana saya tidak boleh makan banyak sangat daging , saya hanya mencuba buah betik yang bersalut rempah. Rasa buah betik yang manis dan airnya yang bercampur dengan rempah begitu enak, serasi dan baunya saja sudah membangkit rasa untuk makan sekarang juga..heheh tak sabar nak tunggu sehingga makan tengahari. Tik Tok Tik Tok,,,,napa lambat sangat masa berjalan..betul ke jam tu!!!!