Thursday, October 10, 2013

Gulai Daging Dengan Rebung



Bahan

1 kilo daging
1 biji kelapa diperah ambil santannya
Garam dan Gula secukup rasa
1 sudu besar cili kering yang telah dimesin dengan bawang merah 


Bahan A
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 batang serai
1/2 inci kunyit hidup / serbuk kunyit


Cara

1) Bahan A dimesin halus, gaul bersama cili mesin dan santan yang telah dimasukkan ke dalam periuk
2) Panaskan api dan kacau, masukkan daging biar sehingga agak empuk dan masukkan rebung


CORETAN

Penyediaan Cabai Kering Mesin / Cili Kering, ini memudahkan Mak Cik menyediakan masakan-masakan lain. Cuma ambil segenggam cili kering, rendam dalam air panas biar lembut. Mesin dengan 2 ulas bawang merah, simpan dalam peti sejuk. Bila perlu anda boleh keluarkan, dan tambah apa yang perlu seperti belacan kunyit dan sebagainya mengikut keperluan. Gulai rebung juga salah satu masakan kesukaan saya terutama sekali rebungnya ...nyum nyum nyum. Kalau rebung dibuat acar lagi sedap..tapi penyediaannya agak leceh sebab banyak bahan yang hendak disediakan, sekiranya ada masa saya akan masukkan resepi Acar Rebung pula...