Sunday, November 2, 2014

TERUNG GORENG CABAI



Bahan-bahan

Terung dipotong dan digoreng sehingga kekuningan
sedikit ikan bilis digoreng
6 tangkai cili kering
1/2 ulas bawang besar
1 biji bawang putih
secubit belacan ( kalau anda suka )
sedikit perhan asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakannya :-

1) Cili kering dipotong, di rebus sehingga lembut
2) Cili tersebut dimesin dengan bawang dan belacan
3) Tumis dengan minyak dan masukkan perahan asam jawa dan tambah sedikit air, garam dan gula tumis sehingga agak kering.
4) Boleh tambah air sekiranya anda suka kuah yang banyak
5) Akhir sekali biarkan sejuk sebelum anda masukkkan ikan bilis dan terung.

CORETAN

Masakan di atas disediakan oleh sepupu saya (Kak Cik), salah satu masakan kegemaran saya. Mesti ada pedas , sayur , sambal belacan atau kerabu. Daging dan ayam tak main ye.. ikan tak pa.Maklumlah bila dah meningkat umur ni, banyak benda yang tak boleh makan. Doktor suruh pantang, ikut saja selagi boleh, kalau rasa tak boleh sembunyi-sembunyi makan dan tanggung sendiri sakit.