Gulai / Kari Ikan Sembilang Dengan Rebung ( yang atas tak nampak rebung , gambar bawah tu baru nampak )
Bahan- Bahan
Bahan A - ditumbuk halus / lumat
2 ulas bawang putih
Bawang besar ( sebelah )
Bahan B
1 ulas bawang putih ( diricik )
2 ulas bawang merah ( diricik )
1 tangkai daun kari ( ambil daun saja ya )
1/2 sudu kecil halba campur
Bahan C
1 paket serbuk kari ikan ( jenama ikut suka )
Sebiji santan ( diambil patinya )
Santan yang diambil pati tadi dimasukkan air dan diperah sekali lagi bagi medapatkan satu cawan santan
Cara
Masuk bahan A ke dalam serbuk kari dengan sedikit air dan gaul sebati
Tumis bahan B sehingga naik bau / masak
Kemudian masukkan bahan A yang telah digaul dengan kari tadi
Kacau hingga masak / naik bau
Masukkan santan ( bukan pati ), kacau dengan api yang perlahan
Masukkan rebung ( rebung yang telah direbus , dimayang dan diperah airnya )
Kacau sehingga mendidih
Masukkan garam secukup rasa
Akhir sekali masukkan pati santan biar mendidih seketika
Boleh dihidangkan.
CELOTEH
Bagi yang rasa badan tu dah terlebih cholesterol, hendaklah difikir-fikirkan dulu sebelum memasak heheh.Sebab ikan sembilang tu pun dah berlemak ditambah pula dengan santan. Ikan sembilang yang dimasak hari ini tak beli di pasar, Pak cik saya suka memancing , inilah habuannya, memang sedap tak rasa hanyir seperti ikan yang dibela. Anak-anak sepupu saya yang kecil tu suka sangat rebung, petai pun mereka makan, kalau sebut pasal petai, saya pula yang berebut-rebut dengan mereka. Sekarang ni rebung dah tak berani sangat nak makan, takut sakit badan.