Monday, December 26, 2016

KARIPAP



Karipap Biasa


Karipap Pusing
 (Gambar ini saya ambil semasa pertandingan memasak karipap pusing), jadi sempat juga saya berlajar cara menyediakan kulitnya dari salah seorang peserta pertandingan


Bahan-Bahan

Untuk Kulit : -
Bahan A
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar margerin
Kedua bahan ini digaul sebati sehingga lembut. Anda boleh tambahkan margerin sekiranya doh agak kering

Bahan B
1 cawan tepung gandum 
secubit garam dicampurkan ke dalam air
Air
Kedua-dua bahan ini digaul sehingga sebati dan tidak melekat di tangan. Tuang air sedikit demi sedikit dan gaul, sekiranya tepung melekat ditangan tambah sedikit tepung.

Ambil bahan B dan buat bulat-bulat 
Ambil bahan A dan buat bulat-bulat

Bahan B yang telah dibuat bulat dileperkan dengan penggelek
Masukkan bahan A ke dalam bahan B, litupkan dan buat bulat
Gelekkan sehingga leper 
Kemudian gulung memanjang
Dengan menggunakan penggelek, gelek sekali lagi tapi mengikut arah memanjang
Kemudian gulung semula dan potong lebih kurang 1.5 cm
Selepas dipotong gelek semula sehingga leper
Masukkan inti

Bahan untuk Inti

Kalau anda suka inti sardin, lebih mudah. Tapi jika anda memilih untuk menggunakan inti ubi atau ayam , daging dan sebagainya agak leceh sikit penyediaannya.

Bagaimanapun hari ini saya pilih cara memasak inti ubi. Kalau anda suka boleh masukkan daging atau ayam untuk lebih sedap.

Bahan-bahan yang perlu disediakan

1. 4 biji ubi kentang bersaiz besar (ubi keledek)
2. sedikit daun sup
3. rempah kari daging / ikan / rempah kurma ( ikut citarasa anda )
4. 1 labu bawang besar dipotong dadu
5. Air
6. Garam dan gula secukup rasa