Wednesday, October 29, 2014

KERABU BUNGA BETIK



Bahan-Bahan Yang Diperlukan

Bunga Betik direbus sehingga lembut dan dibasuh dan toskan

Bahan A

Secubit belacan
1/2 ulas bawang besar
1 tangkai cili besar
6 tangkai cili padi
4 sudu besar kelapa parut

Bahan B

1/2 ulas baki bawang besar tadi dihiris sederhana nipis
2 - 3 sudu besar kerisek
sedikit perahan asam jawa ( boleh campur dengan santan dan perah)
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakannya :

1) Tumbuk semua bahan A
2) Gaulkan dalam bunga betik
3) Masukkan kerisek, perahan asam jawa, garam dan gula secukup rasa.

CORETAN

Di kampung saya memang banyak pokok betik yang berbunga, dan kerabu merupakan makanan kegemaran kami tak kira Pak Cik, Mak Cik, sepupu-sepupu pun suka. Air bunga betik digunakan untuk ubat cuci buah pinggan oleh Pak Cik, beliau merupakan pengamal perubatan islam. Bunganya kalau dibuang sayang, jadi kami buatlah kerabu. Penyediaannya tidaklah susah cuma leceh bagi yang suka buat sendiri kerisek. Kalau nak beli kerisek kena hati-hati juga sebab ada yang buat campur minyak. Kerisek yang sedap bila kelapa parut tu digoreng dengan api sederhana sehingga keperang-perangan dan hampir bertukar ke coklat, jangan sampai hitam plak ye...hangus dah namanya tu. Tutup api dan terus tumbuk sehingga pecah minyak dan mengeluarkan aroma yang wangi barulah kerisek tahan lama dan sedap untuk masakan. Hari ini saya masak kerabu betik dan ikan sumbat. Kak Cik masak terung goreng cabai dengan ikan bilis. Makan panas-panas , puas hati. Lepas tu tidur....