Bahan
1 Kg Buah Cermai masam
Gula Lebih kurang 1/2 kilo
Cara
1) Rendam buah cermai 2 malam dengan air
2) Sejat untuk buang air yang masam
3) Masukkan ke dalam periuk
4) Tambah air biasa biar sama paras buah
5) Masak hingga mendidih, kemudian disejat
6) Buah tersebut kemudiannya dimasukkan ke dalam periuk dan seterusnya masukkan gula sambil dikacau sekali-sekala sehingga buah bertukar menjadi warna merah
7) Biar sejuk dan simpan dalam peti ais
8) Air dari halwa cermai tadi boleh juga dijadikan jem untuk dimakan bersama roti
CORETAN
Idea membuat halwa cermai ini dari Mak Nun, orang lamalah katakan, pokok cermai depan halaman rumah saja, kalau tak dibuat sesuatu habis gugur buahnya, kalau makan dengan garam belacan pun sedap tapi kalau dah setiap hari, mungkin akan jadi penyakit lain pula, faham-faham sajalahkan..pertama kali saya makan , rasanya manis tapi sedap, sedar tak sedar habis 1 mangkok sehingga dibekalkan bawa balik 1 plastik ...