Saturday, June 29, 2013

Apam Gula Hangus




Resepi kita pada hari ini ialah Apam gula hangus. 

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
5 biji telur 
1 cawan susu pekat
1 sudu kecil soda bikarbonat

Untuk Gula Hangus

1 cawan gula
1 cawan air
1 sudu besar margerin

Caranya

1. 1 cawan gula dimasak untuk dibuat gula hangus dan setelah keperangan tutup api. Masukkan air dan masak semula hingga gula larut
2. Setelah gula larut , tutup api dan  masukkan pula majerin dan biar sehingga cair dan sejuk. ( Pastikan ia betul-betul sejuk)
3. Putar telor, gula hangus dan susu pekat dan soda sehingga kembang. ( Saya blend saja semua tu ) dan masukkan ke dalam bekas
4. Masukkan tepung 2 cawan dan kacau sehingga sebati
5. Tapis adunan tersebut dengan penapis supaya ia tidak berketul
6. Sementara itu panaskan loyang dan kukus sehingga masak ( lebih kurang 45 minit )



Saya suka makan dengan kelapa parut yang dimasukkan secubit garam


CELOTEH

Terimakasih kepada kawan saya Nun, untuk resepi di atas. Seperti biasa, saya kena masak menggunakan resepi beliau sebab dia mengasuh baby. Setiap kali nak masukkan bahan-bahan di atas, saya akan tanya dia. Nun,,, nak masuk apa pulak ni, Nun, mai tengok sat..., Nun itu!, Nun ini...hehehe .Di lain masa kita jumpa lagi ....Harap Nun tak marah kerana mengganggu ye!!!


sementara menunggu apam masak, curi-curi ambil gambar anak Nun dengan kawan-kawannya yang sedang lepak kat luar. Sabar ye...belum masak lagi!!!

Friday, June 28, 2013

Restaurant Ikan Bawal Panas


Lunch Time at Restaurant Ikan Bawal Panas
Location : Kangar, Perlis, Malaysia


with my cousins and aunt



Ulam-ulam kegemaran saya , kacang bendir rebus, betik rebus, ulam raja, selom, terung rebus dan macam-macam jenis untuk awet muda. If you want to look younger and healthy you need to include ulam ( salad )in your dishes everyday and that's what I am trying to do today and everyday :-))




Restaurant ini menghidangkan berbagai jenis masakan dan ulam-ulaman serta ikan bakar di samping set ikan bawal panas (RM7.00 sahaja mengikut kadar semasa.)  Harga tidak termasuk tambahan lauk pauk lain dan air.






Ayam Percik



 Sotong Masak Merah - Jangan tak cuba kalau anda ke sini



Dimakan bersama jeruk maman dan ikan bakar serta sambal belacan menambah lagi selera anda.



Pelbagai jenis lauk yang disediakan mengikut selera kampung dan pastinya menambat selera anda.






 Sementara menunggu makanan yang kami pesan dihidangkan saya sempat mengambil gambar suasana di dalam restauran dan keadaan di luar . Apa yang menarik restaurant ini bersebelahan dengan sawah padi yang menghijau dan restaurannya juga bersih .



Diantara masakan yang kami order, kerabu, sotong masak sambal, ikan bawal goreng, ikan keli goreng, ayam goreng, gulai untuk 3 set hidangan serta air cincau.


Makanan pun sudah terhidang di hadapan mata, baca doa makan dulu oleh sikecil yang baju biru dan sikecil baju kuning . Kalau pasal baca doa memang pandai sampai erti bacaan pun mereka hafal. Alhamdulillah bagus macam tu. 




Apa tunggu lagi, mailah kita makan pelan-pelan sebelum orang lain habiskan. Makan kena ada strategi, duduk biar dekat dengan kanak-kanak sebab mereka makan sikit, kononnya tapi tengoklah apa sudah jadi....


Ini baru mula....1, 2, 3



Set 1, dan set 2 dah licin, kita cuba tinjau set untuk kanak-kanak, mana tau boleh curi-curi sikit, budak-budak tak kisah..


Habis licin set untuk kanak-kanak... hampa hampa heheh. Cuba tengok sikecil dalia, orang lain semua dah habis dia paling last sekali menghabiskan hidangan dengan begitu berselera sekali. 


Sedapnya tengok Dalia makan




Ha...sampai senget tudung punya sedapnya masakan di restaurant ini.  Orang lain semua dah habis makan, tinggallah sicomel lote ni,,, pulun lekas , lekas. Menikmati makanan secara perlahan-lahan dan menghabiskannya adalah lebih baik dari cepat habis tapi tak jugak kenyang. 

Sessi makan dah selesai,  sessi bergambar pulak


Perut dah kenyang, senyum pun lebih lebar dan lebih manis


Wajah-wajah kenyang kategori budak-budak hehehe


Wajah-wajah kenyang kategori dewasa dan veteran




Soal makan tiada yang menang dan kalah dalam kategori yang dipertandingkan kerana semuanya pemenang yang penting masing-masing perut kenyang.



Sila tuan sila lah datang , nikmati hidangan Melayu Asli  

Wednesday, June 26, 2013

Wedding


HENIE & MOHD NAZRIN

15 June 2013





Bunga Telor




























My cousin also wants to be part in the wedding..




souvenior given to the guests from the bride parents



Tuesday, June 25, 2013

PUTRA PALACE HOTEL


STEP IN TO

 the warm hospitality of Malaysia's northern-most state at 
Putra Palace






4 star hotel in Perlis, it's the pre-eminent choice for accomodation, business functions, banquets and dining


with an amazing view

Located in the heart of Kangar, the state capital , Putra Palace is strategically situated in confluence on the business and leisure hub, easily accessible to the seat of government , commercial district and tourist attractions.



























lobby








































































16 Suites












BENDANG COFFEE  HOUSE

The all - day dining venue specializing in local favourites, Northern Malay, Asian and Continental cuisines.






















General Manager Puan Azarishah ( right side) with friend


Putra Palace offers a choice of

112 standard twin / double rooms
16 Deluxe King Rooms
16 Suites
a luxuriously appointed Penthouse
* subject to change *

For more informations, please contact

Tel : + 604 976 7755
Fax : + 604 976 1049